Creștere cu 61% a indicelui omega-3 din eritrocite prin suplimentarea cu omega-3 cu NORSAN Omega-3 Total (ulei de pește)
Studiu observational NORSAN
Context
Acizii grași omega-3 EPA și DHA sunt importanti pentru dezvoltarea și functionarea organelor centrale, cum ar fi inima, creierul și ochii. În plus, un indice omega-3 ridicat este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. O publicatie știintifică realizată de Albert și colab. concluzionează că un indice omega-3 ridicat (peste 8%) poate reduce riscul de mortalitate cardiacă subită cu până la 90%, comparativ cu un indice omega-3 scăzut (sub 4%).
Beneficiile pentru sănătate ale acizilor grași omega-3 au fost puse sub semnul întrebării în unele studii știintifice. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece diverși factori sunt cruciali pentru absorbtie și, prin urmare, pentru eficacitatea acizilor grași omega-3. Aceștia includ factori specifici produsului, cum ar fi dozajul adecvat și calitatea uleiului, precum și factori individuali sau dacă aportul este în timpul unei mese sau pe stomacul gol. Confuzia se datorează în esentă faptului că suplimentarea cu omega-3 nu are neapărat efectul dorit asupra indicelui omega-3. Scopul unei persoane nu ar trebui să fie să ia orice supliment, ci mai degrabă să mențină un nivel suficient de acizi grași omega-3 în organism. Produsele NORSAN urmează această abordare metodică, iar studiul observational dovedește știintific modificarea indicelui omega-3 prin utilizarea Omega-3 Total.
Metodologie Pacientii de sex masculin și feminin cu vârsta peste 18 ani au fost informati despre participarea lor de către medicul curant. Participarea a necesitat o analiză prealabilă a acizilor grași efectuată de laboratorul Omegametrix GmbH din Martiensried. Analiza acizilor grași este o metodă analitică dovedită și documentată, cu o stabilitate ridicată a valorilor analitice, inclusiv HS Omega-3 Index®. Pacientii care au luat un produs omega-3 în ultimele 3 luni au fost excluși. Perioada de observatie a fost stabilită la 4 luni (perioadă de tolerantă de 3,5 până la 5 luni). În această perioadă, aportul zilnic a fost de 8 ml de NORSAN Omega-3 Total, corespunzând unei doze de 2.000 mg de omega-3. După 4 luni, a fost efectuată o nouă analiză a acizilor grași și a fost determinat HS Omega-3 Index®. Rezultatele au fost evaluate statistic pe baza analizei acizilor grași la începutul și sfârșitul perioadei de observație. Studiul s-a desfășurat din 2018 până în 2020.
Rezultat În medie, indicele Omega-3® a crescut cu 61% de la o valoare initială de 5,2% la un indice Omega-3® de 8,4%. La 20 din 33 de participanti, indicele Omega-3® HS s-a încadrat în intervalul optim de ≥8% la sfârșitul studiului. Doar 6 pacienti nu au prezentat nicio creștere sau au prezentat doar o ușoară creștere a indicelui Omega-3® HS. Acest lucru s-ar putea datora administrării suplimentului pe stomacul gol sau a unui aport inconsistent în perioada studiului.
1. Clemens von Schacky. Omega-3-Fettsäuren bei kardiovaskulären Erkrankungen; Prostaglandine, Leukotriene und essentielle Fettsäuren 92 (2015); 41-47. 2. William S. Harris. Omega-3-Fettsäuren und kardiovaskuläre Erkrankungen: A case for omega-3 index as a new risk factor; Pharmacological Research 55 (2007); 217-223. 3. Albert CM, Campos H, Stampfer MJ, Ridker PM, Manson JE, Willett WC, et al. Blood levels of long-chain n-3 fatty acids and the risk of sudden death. N Engl J Med (2002); 346: 1113-8