Indicele Omega-3 măsoară procentul de acizi grași omega-3 din globulele roșii. Este un indicator important pentru sănătatea inimii, ochilor și creierului. Prin măsurarea, analizarea și reglarea indicelui Omega-3, nivelurile de omega-3 pot fi îmbunătățite eficient, individual și specific.
Analiza acizilor grași cu NORSAN
- Măsoară starea individuală a aportului de Omega-3
- Rapid și ușor de făcut de acasă
- Analiză efectuată de laboratorul specializat independent Omegametrix
- Rezultatele raportează raportul Omega-6/3, nivelurile de acizi grași trans și un total de 26 de acizi grași
- Inclusiv explicații detaliate și recomandări nutriționale
Informații suplimentare despre analiza acizilor grași
- De ce este important indicele Omega-3
- Cât de mare ar trebui să fie indicele meu Omega-3?
- Date științifice despre indicele Omega-3
- Indicele Omega-3: Influente și statusul actual
- Aportul alimentar de Omega3 la nivel global
- Ce este analiza acizilor grași?
- Efectuați analiza acizilor grași de acasă – iată cum funcționează:
- Programul de măsurare și aport de Omega-3
- Cursul unei analize a indicelui Omega-3
De ce este important indicele Omega-3
Indicele Omega-3 este un important indicator al sănătății care măsoară conținutul de acizi grași omega-3 din globulele roșii. Mai precis, indicele se referă la proporția acizilor grași omega-3 acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) din cantitatea totală de acizi grași din membranele celulare ale globulelor roșii și este exprimat ca procent.
Cât de mare ar trebui să fie indicele meu Omega-3?
Indicele Omega-3 ar trebui să se încadreze în intervalul țintă de 8-11%.
O valoare în acest interval este asociată, printre altele, cu o sănătate cardiacă mai bună și markeri inflamatori reduși. Valorile sub 5% sunt considerate scăzute.
Indicele Omega-3 ar trebui verificat periodic, iar aportul de omega-3 ar trebui ajustat în consecință pentru a beneficia de beneficiile pe termen lung pentru sănătate.

Date științifice despre indicele Omega-3
1. Boli cardiovasculare: O meta-analiză a studiilor clinice a arătat că un indice Omega-3 optim este asociat cu un risc redus de atacuri de cord și boli coronariene [Harris și colab., 2017] (1).
2. Funcții cognitive : Cercetările sugerează că un indice Omega-3 în intervalul țintă este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și un risc mai mic de boli neurodegenerative. Un studiu din 2012 a constatat că nivelurile scăzute de DHA din globulele roșii sunt asociate cu un volum cerebral mai mic și cu deficiențe cognitive [Tan și colab., 2012] (2).
3. Boli inflamatorii: Un indice Omega-3 optim poate avea un efect antiinflamator și, prin urmare, poate reduce inflamația cronică. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu din 2022, în care participanții cu un indice Omega-3 mai mare au avut markeri inflamatori mai scăzuti în sânge [McBurney et al., 2022] (3).
4. Depresia și sănătatea mintală: Un indice Omega-3 optim poate fi asociat cu o sănătate mintală mai bună și un risc mai mic de depresie. Un studiu a examinat 130 de adulți cu schizofrenie și depresie și a constatat că acești subiecți aveau un indice Omega-3 sub medie (3,95%). Aceste date subliniază importanța unui status bun al Omega-3 pentru sănătatea mintală și generală [Liao și colab., 2019] (4).
Indicele Omega-3: Influente și statusul actual
Indicele Omega-3 este influențat în principal de aportul de acizi grași omega-3. Dacă se consumă o cantitate insuficientă de acizi grași omega-3 prin alimente sau suplimente, indicele Omega-3 scade. În plus, factorii individuali precum vârsta, greutatea, sexul și obiceiurile alimentare generale joacă un rol în modul în care organismul absoarbe și procesează acizii grași esențiali. Peste 40.000 de analize ale acizilor grași efectuate de laboratorul Omegametrix prezintă o imagine clară: 3 din 4 persoane au astăzi deficit de acizi grași omega-3 și se situează sub intervalul de protecție de 8-11%. În special persoanele din țări în care peștele sau uleiul de pește nu fac parte în mod tradițional din dietă, cum ar fi Germania și SUA, consumă adesea prea puțini acizi grași marini omega-3 EPA și DHA.
Aportul alimentar de Omega3 la nivel global
În 2016, a fost realizat primul studiu care a examinat cât de bun este aportul de acizi grași omega-3 la oamenii din întreaga lume . Acest studiu a fost actualizat recent în 2024 (1). Studiul a compilat rezultatele a 328 de studii. Scopul a fost de a determina indicele omega-3 în diferite țări din întreaga lume. Concentrațiile au fost atribuite în patru categorii: <4% (aport foarte scăzut de omega-3), >4-6% (scăzut), >6-8% (moderat) și >8% (optim).
Rezultatele arată că
- Aportul de Omega-3 în majoritatea țărilor este în afara intervalului dorit
- Țările în care peștele sau uleiul de pește se găsesc adesea în meniu, precum Norvegia, Finlanda și Islanda, au un aport bun de Omega-3.
- Din păcate, există încă țări precum Egiptul, Iranul, India și Brazilia unde aportul rămâne foarte scăzut.


Ce este analiza acizilor grași?
Analiza acizilor grași oferă oportunitatea de a măsura starea aportului de acizi grași în organism al unui individ . Se analizează modelul acizilor grași din membrana eritrocitară (membrana globulelor roșii), permițând testului să ofere informații despre aport în ultimele 60-90 de zile.
Sunt măsurați un total de 26 de acizi grași, reprezentând peste 99% din totalul acizilor grași din organism. Dintre valorile măsurate, indicele Omega-3 este deosebit de valoros în prevenirea și tratarea bolilor, cum ar fi bolile de inimă și bolile inflamatorii cronice. Analiza este efectuată conform unei proceduri standardizate și de calitate asigurată la Omegametrix GmbH, laboratorul independent specializat de top din Europa pentru analiza acizilor grași.
Analiza acizilor grași poate fi măsurată în două moduri:
- Autotestarea folosind un kit de testare: Ușor și rapid de efectuat acasă. Testele sunt disponibile în farmacii sau online (link).
- Analiză de sânge la medic : Consultați medicul dumneavoastră în acest sens. Analiza acizilor grași este o procedură standard de laborator care poate fi efectuată la recomandarea un medic sau dietetician (adesea denumită „profil de acizi grași”).
Efectuați analiza acizilor grași de acasă – iată cum funcționează:
1. Colectarea sângelui: Înțepați degetul cu lanceta mică inclusă și puneți 2 picături de sânge pe hârtia de testare.
2. Trimiterea prin poștă către laboratorul Omegametrix: Trimiteți hârtia de testare prin poștă. Un plic preplătit este inclus în kitul de testare.
3. Livrarea rezultatelor: După 10-14 zile lucrătoare, veți primi rezultatele analizei personalizate, inclusiv un rezumat și recomandări. Aici puteți vedea exemple de evaluări cu rezultate relativ bune și relativ slabe .

Programul de măsurare și aport de Omega-3
- Măsurare înainte de începerea suplimentării cu omega-3 pentru a determina doza optimă și a stabili punctul de plecare individual. Dacă se detectează un deficit sau un indice omega-3 suboptimal, se recomandă creșterea dozei de omega-3 pentru o perioadă de reglare de aproximativ 3 luni.
- Administrarea regulată de ulei Omega-3 sau capsule pentru menținerea nivelurilor (aproximativ 2 g pe zi – aceasta corespunde la 1 linguriță de ulei vegan NORSAN Omega-3 și 1 lingură de ulei NORSAN Omega-3 Total sau Omega-3 Arctic)
- Verificarea indicelui Omega-3 (aproximativ o dată pe an)
Seturile de verificare NORSAN Omega-3 sunt ideale pentru măsurarea nivelurilor de Omega-3 la început și pentru controlul anual.

NORSAN – analiza acizilor grași
Testează-ți echilibrul Omega-3 în doar câteva zile – simplu, acasă.
Analiza acizilor grași NORSAN este prelucrată în Germania de Omegametrix GmbH, lider european în analize de acizi grași.
Rezultate precise, metodă validată științific și informații clare despre cât timp trebuie să iei Omega 3 pentru un raport optim.
Cursul unei analize a indicelui Omega-3
Pentru a ilustra importanța unui indice Omega-3 optim, luăm în considerare evoluția a două analize în care indicele Omega-3 al indivizilor respectivi s-a îmbunătățit prin măsuri specifice, inclusiv aportul de ulei NORSAN Omega-3.
Exemplul 1
Punct de plecare: Când a fost măsurat pentru prima dată în august 2021, indicele Omega-3 al persoanei era de doar 3,5%, ceea ce este considerat scăzut.
Măsuri:
- Suplimentare cu o linguriță de ulei vegan Omega-3 NORSAN (2000 mg) pe zi
- Obiceiurile alimentare au fost ajustate: Persoana urmează o dietă vegană. Pentru a îmbunătăți raportul omega-6/3, și-a optimizat profilul de acizi grași: mai multe grăsimi bogate în omega-3, cum ar fi uleiul de in și nucile, și mai puține grăsimi bogate în omega-6, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui.
După zece luni (iunie 2022): Indicele Omega-3 a crescut la 9,8 și se afla acum în intervalul optim de 8% până la 11%.

Exemplul 2
Punct de plecare : Când a fost măsurat pentru prima dată în 2016, indicele Omega-3 al persoanei a fost de 7%, ceea ce este sub intervalul optim.
Măsuri :
- Suplimentare cu 1 lingură de ulei Total NORSAN Omega-3 (2000 mg) pe zi
- Obiceiurile alimentare au fost ajustate: mai puțin ulei de floarea-soarelui și produse din carne, dar mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de omega-3, semințele de in și nucile.
Rezultate:
– 2020: Indicele Omega-3 a crescut la 10%, atingând intervalul optim
– 2022: Indicele a rămas stabil la 9%, încă în intervalul optim.
– 2023: Indicele Omega-3 a crescut în continuare la 11%, demonstrând că un aport continuu și o dietă adaptată pot avea un impact pozitiv pe termen lung asupra indicelui.
În perioada de analiză 2020-2022, persoana a avut o sarcină și alăptare ulterioară, ceea ce a redus temporar indicele Omega-3 . Cu toate acestea, printr-un aport țintit de omega-3 și o dietă ajustată, constând din mai puțin ulei de floarea-soarelui și produse din carne și mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul omega-3, semințele de in și nucile, indicele a fost stabilizat în intervalul optim.Exemplul 1

Surse:
- Harris, W.S. și colab., (2017). Indicele Omega-3 și riscul relativ de mortalitate prin boli coronariene: estimare din 10 studii de cohortă. Atherosclerosis, 262, 51-54.
- Tan, Z.S. și colab., (2012). Nivelurile de acizi grași ω-3 din globulele roșii și markerii îmbătrânirii cerebrale accelerate. Neurology, 78(9), 658-664.
- McBurney, MI și colab., (2022). Indicele omega-3 este invers asociat cu raportul neutrofile-limfocite la adulți. Prostaglandine, leucotriene și acizi grași esențiali, 177, 102397.
- Liao, Y. și colab., (2019). Eficacitatea acizilor grași poliinsaturați omega-3 în depresie: o meta-analiză. Translational psychiatry, 9(1), 190.
- JP Schuchardt și colab., (2024) „Harta mondială a Omega-3: actualizare 2024”, Progress in Lipid Research (2024).